Cum va arata noul sediu al Bibliotecii Nationale


Constructia celei de-a doua cladiri din Romania ca marime, dupa Palatul Parlamentului, va fi gata pana la sfarsitul lunii viitoare. Biblioteca Nationala a Romaniei va adaposti peste 12 milioane de carti si se va mandri cu numeroase sali de lectura si de spectacol, cafenele, un restaurant si nu numai.

Lucrarile la noul sediu al Bibliotecii Nationale au inceput in anul 1986. insa dupa revolutie au fost intrerupte, iar sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei, de pe Bulevardul Unirii, a fost lasat in paragina. Vestea buna este ca, in urma cu doi ani si jumatate, lucrarile au fost reluate, urmand a fi gata pana la finele lunii viitoare. Mai mult, exista mari sanse ca, dupa receptie, biblioteca sa fie deschisa partial.

Patru cafenele si un restaurant
Noul complex cultural adaposteste 12 sali de lectura, opt de conferinte si numeroase alte sali multifunctionale. „La primele doua niveluri sunt spatiile publice multifunctionale, salile de conferinte, de expozitie, librariile, patru cafenele, un restaurant, o gradinita pentru copiii angajatilor, cabinet medical, tipografie si serviciul de primire si expediere carti. Marea suprafata e ocupata de depozitele care vor adaposti circa 12 milioane de carti si vor asigura rezerva pentru urmatorii 50 de ani. Terenul aferent constructiei bibliotecii are cinci hectare, iar suprafata desfasurata a cladirii este de 120.000 de metri patrati, adica o treime din Palatul Parlamentului. Aici exista si adapost in caz de dezastre”, ne-a declarat Eliodor Popa, arhitectul proiectului.


Filme si piese de teatru in aula
Aula poate gazdui spectacole, chiar de teatru modern, sau un concert de camera, un spectacol poezie si chiar filme. Are si cabina de proiectie. De altfel, unele sali din biblioteca au chiar cabine de traduceri simultane.

Cartile, trecute in format electronic
In salile de lectura, bucurestenii vor avea acces gratuit la internet. insa aici se va face si un control electronic: vor exista aparate care vor atentiona acustic in cazul in care cineva vrea sa iasa cu vreo carte. in plus, biblioteca deruleaza un amplu program de digitalizare a cartilor (format electronic). In plus, vor exista sali de lectura pentru cei mici si altele unde se vor organiza cercuri literare.

Va avea o megaparcare
Cei care vor trece pragul Bibliotecii Nationale pentru lectura, pentru expozitii si spectacole sau pentru a se relaxa la una dintre cafenele vor putea uita si de grija locului de parcare. „Vor exista parcari pe toate laturile bibliotecii, cu aproximativ 500-600 de locuri”, ne-a explicat Andrei Ionita, director coordonator al lucrarii, in cadrul firmei Aedificia.

Fantani-cascada la intrare
La intrarea principala a cladirii vor exista doua fantani-cascada, cu lumini si jardiniere cu flori. in plus, coloanele bibliotecii vor fi iluminate. Arhitectura stalpilor din interior seamana cu o multime de carti puse una peste alta.

Incapere inalta de 40 de metri
Cel mai impunator spatiu al bibliotecii este atriumul, cu o inaltime de 40 de metri. incaperea va avea pana si pardoseala din sticla, cu litere gravate ce vor fi evidentiate cu ajutorul luminilor. „Se aprind luminile si fondul pe care sunt litere apare mat, iar literele se vor citi cu ajutorul luminilor. Avem si plafoane asemanatoare”, a afirmat arhitectul Eliodor Popa. De altfel, atriumul este dotat cu doua lifturi panormanice, imbracate in sticla, vor urca spre rafturile de carti. in plus, cladirea dispune si de lifturi si toalete pentru persoanele cu dizabilitati.

„Biblioteca Nationala rezista si la cutremure de 8 grade pe scara Richter si la incendii.” – Andrei Ionita, director coordonator al proiectului

Sticla care protejeaza de soare si vant
Sediul Bibliotecii Nationale a Romaniei a fost construit dupa normele europene. „Ca arhitectura, e o cladire postmoderna care a pastrat pe zonele centrale o arhitectura clasica, cu coloane care se proiecteaza pe un ecran neutru de sticla. Am creat si un perete dublu de sticla ce protejeaza de razele soarelui, de vant. De fapt, cladirea a suferit modificari mari din punct de vedere al arhitecturii, dar si din punct de vedere al instalatiilor. Fondul de carte este considerat patrimoniu si trebuie pastrat in conditii de clima controlata, soarele nu trebuie sa patrunda la ele pentru ca le distruge, iar cladirea nu a avut un ansamblu de instalatii care sa asigure conditiile necesare”, ne-a explicat arhitectul Eliodor Popa.

Sursa: Centrul Vechi

1 Comment

  • Reply November 4, 2011

    Naked Luxury

    Sunt curios cand va fi oare lansarea oficiala?

Leave a Reply