Guinness, din 1759 si pana astazi

Guinness este o bere unica, creata in 1759 de Arthur Guinness – cel care a semnat un contract pe 9.000 de ani cu St James’s Gate Brewery, locul unde este produsa berea si in prezent. De la aparitia sa si pana acum, berea Guinness a creat pasiune in randul cunoscatorilor, stabilind un standard al calitatii, ingredientelor si al tehnologiei utilizate.
Inca de la semnarea contractului, Arthur Guinness a dorit sa ofere un exemplu, lucru care s-a realizat atat prin faptul ca berea sa si-a gasit distributia in toata lumea, cat si prin premiile obtinute si promovarea care i-a fost facuta. Inovatia, spiritul antreprenorial si filantropic i-au acordat brandului Guinness o prezenta globala, definindu-l in totalitate.

Guinness se prezinta cu trei produse principale: Original, Draught Guinness si Foreign Extra Stout. Primele doua sunt cele mai cunoscute, avand in spate zeci de ani de istorie, iar cel de-al treilea a aparut ca o varianta a gustului la un procent mai mic de alcool (4,2%).

Intr-o piata competitiva, in care se lupta cu branduri precum Fosters, Carling, Carlsberg, Stella Artois, Heineken, John Smith’s, Magners sau Bulmers, Guinness a acaparat un segment semnificativ, fiind primul la capitolul de vanzari de bere neagra, cu aproape doua miliarde de pint-uri vandute anual, dintre care un milion sunt cumparate numai in Marea Britanie, in fiecare zi. Dintre tarile cu cereri ridicate de Guinness amintim Marea Britanie, Irlanda, Statele Unite, Nigeria si Republica Camerun. Guinness ocupa un procent semnificativ in Africa, 40% din productia anuala ajungand in tarile de pe continentul african.

Guinnes de-a lungul anilor

1759 – Arthur Guinness, la varsta de 34 de ani, semneaza contractul cu beraria St James’s Gate, din Dublin, pentru suma de 45 de lire sterline pe an.

1769 – Primul transport paraseste Dublinul, in directia Anglia.

1862 – Este introdusa marca Guinness, formata dintr-o harpa si semnatura lui Arthur Guinness. Harpa este inregistrata ca marca in anul 1876.

1886 – Guinness devine prima companie producatoare de bere introdusa in London Stock Exchange.

1929 – Anul aparitiei primei reclame. Aceasta afisa sloganul “Guinness is Good For You”, elementele grafice fiind realizate de John Gilroy, cel care va introduce mai tarziu diverse personaje desenate in ad-urile Guinness.

1955 – Este publicata prima editie “Guinness Book of Records”.

1959 – Este introdus produsul Draught Guinness.

1988 – Apare Draught Guinness la cutie, pentru care primeste in 1991 premiul pentru realizari tehnologice.

1999 – Este lansata Draught Guinness la sticla.

2008 – Se depaseste pragul de zece milioane de pahare in care este savurata berea Guinness, in peste 150 de tari.

Ce nu stiati despre Guinness…

  • Peste cinci milioane de pint-uri se vand in Marea Britanie cu ocazia zilei de St. Patrick.
  • Atunci cand este turnata in pahar, bulele de aer urca, iar apoi coboara, creand un circuit in pahar.
  • Beraria St James’s Gate, din Dublin, produce patru milioane de pint-uri Guinness pe zi.

Be first to comment